Dizajn in programiranje plezališča Copyright
Pregled programov, plezanje za otroke, plezalni tečaji in tabori Plezalne igre Šola plezanja za otroke Plezalni tabori Plezalni tečaji Vodena plezalna vadba Izobraževanje po meri Športni dnevi
Dogajanje v virtualnem plezališču

Nasvet kako kupiti plezalke

Kot trener športnih plezalcev velikokrat opažam, da moji varovanci večkrat uporabljajo neprimerno opremo oz. je ne znajo uporabljati pravilno. Ti dve in druge težave izhajajo iz slabega poznavanja osnovne logike, ki pri plezanju obstaja. Povsem iz lastnih izkušenj sem tokrat pripravil navodilo, kako izbrati primerne plezalke in kako jih primerno uporabljati.


Pri nakupu bomo izhajali iz naslednje logike:
Plezalec želi kar največji del telesne teže prenesti na noge. Težo bo uspešno prenesel na noge le v primeru, da bo imel v nogah občutek.


Pri zahtevnejšem plezanju je med stopi in nogo običajno plezalka:
+ omogoča nam stopanje na zelo majhne stopke (razlog za uporabo plezalk)
- zmanjšuje občutek v prstih noge, saj sta vmes še guma in usnje (na velikih navzdol obrnjenih stopih imamo več občutka bosi)!


Iz omenjene + in - lastnosti bom izpeljal mojo logiko razmišljanja.


Poznamo dve pravilni izbiri plezalk:

 zahtevni za stopanje). To pomeni, da nas plezalka ne tišči prekomerno, hkrati pa nikjer, ko obujemo plezalko, ne sme biti odvečnega prostora(pete!, nad prsti, nart, na strani).

zahtevnejše-počasnejše (običajno majhni in navzdol obrnjeni stopi zahtevajo večjo zbranost in zato več časa). Zopet imamo dve izbiri: A. relativno mehkejša in tanjša guma in zato tesnejše plezalke, ki se ob obremenitvi na majhen stop ne upognejo (skozi tanjšo gumo bolje čutimo stop, a bolj tiščijo); B. relativno trša guma, ki tudi v ne-tesni plezalki zagotovi, da se guma ne upogne, ko stopimo na majhen stop (trda guma pomeni manj občutka).

 

V praksi to pomeni, da imamo dvoje plezalk.

»Prve« za lažje smeri, tako v naravi kot na umetni steni (praviloma so to naše prve plezalke, če nismo pretiravali pri prvem nakupu) in »druge« za tehnično težje smeri, te si v naši plezalni karieri kupimo kasneje kot druge plezalke, s časom se te »druge« raztegnejo/preobrazijo v »prve« in si zopet kupimo »druge« torej nove plezalke…

 

Še nekaj pojasnil:

iz umetnega usnja in je praktično neraztegljiv, max. do ½ številke; Sportiva, Scarpa in Boreal se raztegnejo tudi do 2 številk!, to pomeni, da boste na začetku malce bolj trpeli, potem bodo plezalke odlične za tehnično zahtevnejše stopanje, ko se bodo raztegnile, za daljše in lažje smeri,

stenah,

na različne načine (sezujemo se takoj, ko nehamo plezat, na vrhu smeri, na umetni steni po vsaki smeri; ne hodimo v plezalkah naokoli, saj se s tem umaže guma in zato slabo drži v stiku s skalo, da o večji udobnosti druge obutve ne govorim; s plezalkami na stope stopamo precizno/s prsti nog!, nikoli ne »praskamo« po steni v upanju, da se nam bo noga kje ustavila)

najkasneje!, ko se pojavi prva luknjica, še bolje tik pred tem. Plezalke se da popraviti tudi do 4x, odvisno od splošne razcvetelosti plezalke!

podplat in se kasneje utrudi noga, nikakor niso primerne plezalke za nataknit na nogo,

nogo, ko pa se enkrat raztegnejo, se nam sezuva peta, sicer so hitre za gor/dol dajat, ampak je treba res pravo velikost in model izbrat.

Sedaj vemo kaj hočemo! Normalnemu uporabniku, ki nerad trpi preveč in želi dobro stopati svetujem:  

Noga 43, cca nad 65kg:

FiveTen Gallileo 43, Scarpa Vision 41,

zgoraj(razen če kupite Galilleo, ki se ne raztegujejo), vendar že zelo dobro nošene oz. z že zamenjano gumo.

Noga 38, do cca 60kg:

FiveTen Velcro New 38, Scarpa Vision 36,

vendar že zelo dobro nošene oz. z že zamenjano gumo.

pripravil Matjaž Jeran inštruktor in trener športnega plezanja


Ključne besede:

nasvet, oprema, plezalniki

Plezališče Plezanje - podsteno.si
Kontakt telefonska številka Kontakt email naslov zelis@podsteno.si